Ďalšia skvelá správa z Ria: Slovák Kopp sa prestrieľal do finále

10.08.2016 Celý región

Bratislava 10. augusta (Teraz.sk/TASR) - Slovenský strelec Pavol Kopp sa predstaví vo finále ľubovoľnej pištole 60 na olympijských hrách v Riu de Janeiru. V stredajšej kvalifikácii svojej silnejšej disciplíny dosiahol nástrel 556 a do medailových bojov postúpil zo 7. miesta. Druhý Slovák na štarte Juraj Tužinský s výkonom 541 obsadil 33. pozíciu. Finále disciplíny je na programe o 17.00 SELČ.

Kopp si práve v ľubovoľnej pištoli vybojoval svoju tretiu olympijskú miestenku. V Riu potvrdil, že malokalibrovka mu vyhovuje a vo finále olympijských pretekov sa predstaví už druhýkrát. Na prvý pokus obsadil v Pekingu 2008 5. priečku. Stredajšiu kvalifikáciu odštartoval nižšími nástrelmi tesne nad úrovňou 90 bodov, no aj celkový súčet 556 zložený z troch výkonov za 93, 92 a 91 mu napokon stačil na postup medzi osmičku najlepších. Zverenec trénera Ivana Némethyho sa už v Riu predstavil vo vzduchovej pištoli 60, v ktorej skončil na 38. pozícii.

Tužinský v nej siahal na medailu, napokon sa musel uspokojiť so štvrtou priečkou. Streľba z ĽuPi je jeho slabšou parketou, čo potvrdil aj v stredu. Nad 90 dosiahnutých bodov sa dostal len v troch položkách zo šiestich a stačilo mu to na 33. priečku. Dovedna nazbieral 541 bodov (87-86-95-93-91-89).

kvalifikácia ľubovoľnej pištole 60 - výsledky:
1. Jin Jongoh (Kór.rep.) 567 b.
2. Pchang Wej (Čína) 565
3. Han Sengwoo (Kór.rep.) 562
4. Vladimir Gončarov (Rus.) 557
5. Kim Song Guk (KĽDR) 557
6. Xuan Ving Hoang (Viet.) 556
7. PAVOL KOPP (SR) 556
8. Wang Č'-wej (Čína) 556
... 33. Juraj Tužinský (SR) 541
 
Doplnené:
 
Bratislava, 10. august (Teraz.sk/TASR) - Slovenský strelec Pavol Kopp sa predstavil vo finále ľubovoľnej pištole 60 na olympijských hrách v Riu de Janeiru. Na silnú konkurenciu však nestačil a obsadil konečnú 7. priečku.

Po dobrom začiatku nezvládol svoj deviaty ani desiaty výstrel a z finálových eliminácií vypadol ako druhý v poradí. Jeho najlepším výsledkom spod piatich kruhov tak zostáva piata priečka z Pekingu 2008, ktorú vybojoval v rovnakej disciplíne. Druhý Slovák na štarte Juraj Tužinský skončil s kvalifikačným výkonom 541 na 33. pozícii.

Vyhral Kórejčan

Olympijským šampiónom sa tretíkrát za sebou stal Kórejčan Jin Jong-Oh, ktorý bol v štvrtej sérii na pokraji vypadnutia práve s Koppom. Dva rozhodujúce výstrely však zvládol lepšie ako slovenský reprezentant a zapojil sa do boja o zlato. V ňom napokon zdolal víťaza sobotňajších pretekov VzPi Xuana Vinha Hoanga z Vietnamu v novom finálovom olympijskom rekorde 193,7 bodov. Bronz si vystrieľal Kim Song Guk z KĽDR.

Hoci to Koppovi vo finále nevyšlo podľa predstáv, účasťou medzi osmičkou najlepších naplnil svoje ambície. "Postup do finále bol môj cieľ, to som hovoril už predtým. Potom je to iba lotéria, čo som predviedol aj teraz. Mal som dohodu s trénerom, že budem rýchlejšie strieľať, aby sa to neroztriaslo, pretože nervy vždy hrajú rolu. Neverím, že ich niekto vo finále nemal. Necítil som sa najhoršie, veril som, že to udržím na to šieste miesto. No posledné dve rany boli také, aké boli. Stačí maličká chybička a ste vonku z hry, predsa len je to na 50 metrov," povedal po pretekoch.

Tridsaťsedemročný Kopp si práve v ľubovoľnej pištoli vybojoval svoju tretiu olympijskú účasť. Stredajšiu kvalifikáciu odštartoval nižšími nástrelmi tesne nad úrovňou 90 bodov, no aj celkový súčet 556 zložený z troch výkonov za 93, 92 a 91 mu napokon stačil na postup medzi osmičku najlepších. Zverenec trénera Ivana Némethyho absolvoval v Riu aj preteky vo vzduchovej pištoli 60, v ktorej skončil na 38. pozícii.

Tužinský v nej siahal na medailu, no napokon sa musel uspokojiť "len" so štvrtou priečkou. Streľba z ĽuPi je jeho slabšou parketou, čo potvrdil aj v stredu. Nad 90 dosiahnutých bodov sa dostal len v troch položkách zo šiestich a stačilo mu to na 33. priečku. Dovedna nazbieral 541 bodov (87-86-95-93-91-89), čo je o trinásť menej ako pred štyrmi rokmi. Na vrcholnom fóre v Londýne skončil v tejto disciplíne 23.

Čochvíľa 32-ročný pištoliar nebol so svojím stredajším výsledkom spokojný. "Dnes to bolo ťažké. Začal som veľmi zle, no vedel som, do čoho idem, hoci je to moja slabšia disciplína. Tohto roku ale tréningy naznačovali, že by to mohlo byť fajn. Keby som zastrieľal svoj štandard, tak by som sa pohyboval niekde okolo finále a možno by som bol aj v ňom. Od začiatku som sa nevedel koncentrovať a ťahalo sa to so mnou až do konca. A keď sa mi už začalo dariť, niečo sa tam šuchlo a celé sa to rozplynulo. Nevedel som chytiť správny rytmus. Mne to síce nevyšlo, ale aspoň sme tam mali Paľa," dodal Tužinský.

Priebežne bol aj piaty

Finále odštartoval Kopp ziskom 27,0 bodov po úvodných troch výstreloch. Dvomi trefami nad desať sa následne prepracoval z chvosta poradia na priebežnú piatu priečku a v hre o medaily sa udržal aj po prvej eliminácii. Od bronzu ho vtedy delili len dve desatiny bodu. Nasledujúce výstrely mu však vôbec nevyšli. Za deviaty získal osem bodov, v desiatom len 7,1 a v celkovom poradí skončil siedmy.

Koppovi sa počas dlhoročnej pištoliarskej kariéry podarilo získať niekoľko cenných kovov. V ľubovoľnej pištoli má v zbierke tri striebra z podujatí SP (Miláno 2006, Peking 2009, Belehrad 2010) a bronz z Mníchova 2007, ktorý získal vo VzPi. Medzi najväčšie kariérne úspechy v malokalibrovke patrí bronz z finále SP v Číne a striebro z 1. európskych hier v Baku, vďaka ktorému sa prebojoval do Ria.

Pri tretej olympijskej účasti od súťažného štartu kariéry v roku 1997 dosiahol Kopp druhé najlepšie umiestnenie pod piatimi kruhmi. Okrem spomínaného piateho miesta v ĽuPi z Pekingu si v čínskej metropole vystrieľal 27. priečku vo VzPi. Pred štyrmi rokmi v Londýne skončil v silnejšej disciplíne dvadsiaty, vo vzduchovej pištoli o priečku nižšie.

finále ľubovoľnej pištole 60 - výsledky:
1. Jin Jong-Oh (Kór.rep) 193,7 b. (finálový olympijský rekord)
2. Xuan Vinh Hoang (Viet.) 191,3
3. Kim Song Guk (KĽDR) 172,8
4. Han Seungwoo (Kór.rep.) 151,0
5. Wang Č'-wej (Čína) 129,4
6. Vladimir Gončarov (Rus.) 111,0
7. PAVOL KOPP (SR) 91,4
8. Pchang Wej (Čína) 67,2
 

Vyberte región